Historia

Leo Koivunen

Perustaja

Tamperelainen Leo Koivunen perusti painonnosto- ja voimanostovälineiden valmistamiseen erikoistuneen yrityksen vuonna 1976.

Leo Valmetin suunnitteluosastolla

Ensimmäiset levyt

Leokon tarina alkoi jo 1950-60-luvuilla, kun arvokisamitalisti Juhani Vellamo työskenteli Valmetin suunnitteluosastolla Leo Koivusen kanssa. Juhani kysyi Leolta, josko hänen valimossaan voitaisiin valaa levyjä painonnostajille.

Leo valimohommissa

Koepainot sementistä

Ensimmäiset koepainot tehtiin sementistä, jonka sekaan lisättiin metallipurua. Sana levisi, ja painonnostajat alkoivat kysellä Leolta tankoja.

Valimotoiminta myytiin 1970-luvulla, ja Leo keskittyi nostovälineiden kehittämiseen Tampereen Pyrinnön väen kanssa. Mestarinostajat Eino Mäkinen ja Jaakko Kailajärvi olivat vahvasti mukana kehitystyössä, ja tankoja ja levypainoja oli testikäytössä nostajien punttisalilla Ratinassa. Leo vitsaili, että hänen tehtävänsä on suunnitella välineitä, joita asiakas yrittää rikkoa.

Liikemerkki

Leokon merkki tuli nopeasti tunnetuksi suomalaisessa painonnostossa, mutta yritys on ollut edelläkävijä kansainvälisestikin etenkin isojen kymmenen ja viiden kilon levyjen ja naisten tangon kehittelyssä. Ensimmäinen naisten tanko painoi 17,5 kiloa ja lukot 1,25 kiloa kappale.

Helena Lehtinen

Leo Koivusen tytär Helena Lehtinen otti vastuun perheyrityksestä vuonna 1995, työskenneltyään yrityksessä vuodesta 1984 asti, aluksi osa-aikaisesti lasten ollessa pieniä. Toimitusjohtajuuden tyttärelleen luovuttanut Leo Koivunen oli taustatukena aina vuoteen 2013.

Toimitusjohtaja Helena Lehtinen kertoo, että liiketoiminta painottuu pääasiassa kotimaahan, mutta myös Venäjä on merkittävä markkina-alue. Leoko on alusta asti pitänyt kiinni laadusta ja kotimaisuudesta. Nostovälineiden valmistaminen  on tarkkuutta ja kärsivällisyyttä vaativaa käsityötä.